Διαχείριση στα social media

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το social media management

Η διαχείριση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή διαφορετικά social media management, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής μάρκετινγκ που θα ακολουθήσετε για να αναπτύξετε την επιχείρηση σας. Η εταιρεία μας, Digital Agency, είναι εδώ για εσάς, για να σας βοηθήσει να αναπτύξετε γρήγορα και αποτελεσματικά τις στρατηγικές σας στη διαχείριση των social media.

Τι είναι η διαχείριση στα social media

Η διαχείριση των social media είναι μια διαδικασία κατά την οποία επιμελείται:

  1. τη δημιουργία και η δημοσίευση του περιεχομένου της επιχείρησης
  2. τον έλεγχο της δέσμευσης του κοινού
  3. τη δημιουργία μιας κοινότητας από πελάτες
  4. την αναφορά και την ανάλυση των αποτελεσμάτων που έχουν όλα τα παραπάνω

Η διαχείριση των social media είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από τους στόχους που έχει θέση η επιχείρηση καθώς και τις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί για να προσελκύσει το κοινό του και να δημιουργήσει περιεχόμενο. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα μέσα που θα χρησιμοποιήσει. Από το Facebook μέχρι το Tik Tok. Δεν έχει σημασία o αριθμός των social media που θα χρησιμοποιήσετε αρκεί η στρατηγική σας να είναι αποτελεσματική.

πιντερεστ

Πως να γίνετε διαχειριστής στα social media

Ένας διαχειριστής στα social media πρέπει να έχει πολλές δεξιότητες, καθώς τα καθήκοντα του είναι αρκετά.

Εάν επιθυμείτε να αναλάβετε τη θέση του social media manager της επιχείρησης σας ή της εταιρείας σας, τότε οι δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξετε είναι οι εξής:

  1. Επικοινωνία: Σαν διαχειριστής θα πρέπει να επικοινωνείτε τόσο με την ομάδα-στόχος (target-group), όσο και με την επιχείρηση σας. Επομένως, απαραίτητη δεξιότητα είναι να μπορείτε να επικοινωνείτε, όχι μόνο εικονικά αλλά και γραπτά.
  2. Δημιουργικότητα: Δεν έχει σημασία τι μέσο διαχειρίζεστε. Σημασία έχει να δημιουργείτε συνεχώς νέο περιεχόμενο για να προσελκύσετε το κοινό και να βρίσκετε δημιουργικούς τρόπους να κοινοποιείτε τις πληροφορίες της επιχείρησης σας. Εάν θεωρείτε ότι δεν έχετε αρκετή δημιουργικότητα, μην απελπίζεστε. Εμπνευστείτε από άλλες επιχειρήσεις και δημιουργούς περιεχομένου και προσαρμόστε το περιεχόμενο, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στο κοινό σας.
  3. Συνεργασία: Οι διαχειριστές στα social media, σπάνια δουλεύουν μόνοι τους. Έρχονται σε επαφή με άλλους μάρκετερς και σχεδιαστές για να δημιουργήσουν το καλύτερο αποτέλεσμα, καθώς και με πελάτες και influencers. Η σωστή συνεργασία δημιουργεί και όμορφα αποτελέσματα.
  4. Οργάνωση: Οι social media managers δεν ασχολούνται μόνο με τη δημιουργία περιεχομένου αλλά και την ανάλυση δεδομένων, την επικοινωνία με τους πελάτες, τις στρατηγικές μάρκετινγκ, την συμπεριφορά των καταναλωτών και άλλα πολλά. Επομένως, οι δεξιότητες στη οργάνωση είναι απαραίτητες, για να αποφύγετε λάθη και να εργάζεστε αποτελεσματικά.

11 Βήματα- τακτικές για αποτελεσματική διαχείριση στα Social Media

φαψε

Για να δημιουργήσετε μια καλή στρατηγική στα Social Media ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  1. Αρχικά, ορίστε τους στόχους σας. Οι στόχοι σας πρέπει να είναι ορισμένοι και μετρήσιμοι. Για να τους ορίσετε, ξεκινήστε με την ερώτηση «Γιατί;», «Γιατί να χρησιμοποιήσω τα social media για την επιχείρηση μου;». Εφόσον δώσετε τις απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά, έχετε στο νου σας τους υψηλότερους στόχους που θέλετε να πετύχετε. Μπορείτε να θέσετε όσους στόχους θέλετε, αρκεί να είναι ρεαλιστικοί, μετρήσιμοι και να σχετίζεται με την επιχείρηση σας.

  2. Στη συνέχεια, κατανοήστε το κοινό σας. Πρέπει να στοχεύσετε στο κοινό που ενδιαφέρεται περισσότερο για το περιεχόμενο σας και επιθυμεί να ενσωματωθεί. Για να κατανοήσετε το «target-group» (ομάδα-στόχος), κάντε έρευνες σχετικά με το περιεχόμενο που αρέσει το κοινό σας να καταναλώνει, τι μέσα κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιεί (Facebook, Instagram, LinkedIn), τα ενδιαφέροντα τους, δημογραφικά στοιχεία (όπως ηλικία, γένος, δουλεία, τοποθεσία) και τέλος ποιος είναι ο στόχος του κοινού σας.

  3. Ελέγξτε τον ανταγωνισμό σας. Ποιες στρατηγικές χρησιμοποιούν, σε ποιες πλατφόρμες δραστηριοποιούνται, ποιο κοινό τους ενδιαφέρει, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των στρατηγικών τους. Μελετώντας τους ανταγωνιστές σας μπορείτε να δείτε τα κενά και τις ευκαιρίες που σας δίνονται στην αγορά και να συγκεντρώσετε σημαντικές πληροφορίες για τη δική σας στρατηγική.

  4. Επιλέξτε τις πλατφόρμες που θα χρησιμοποιήστε. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία πλατφορμών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ακόμα δεν είναι απαραίτητο να δραστηριοποιηθείτε σε όλα τα μέσα. Ξεκινήστε με αυτό που το κοινό σας χρησιμοποιεί περισσότερο.
  5. Ορίστε τον τόνο της επωνυμίας που θα χρησιμοποιήσετε. Δηλαδή, πως θα είναι η αλληλεπίδραση με το κοινό σας, επίσημη, επιμορφωτική, σοβαρή και πληροφοριακή, χαλαρή.
  6. Βελτιστοποιήστε το προφίλ σας. Προκειμένου να αποκτήσετε αυθεντικότητα και επισκεψιμότητα είναι σημαντικό να βελτιστοποιήσετε το προφίλ σας, παρέχοντας όλες τις πληροφορίες της επιχείρησης σας στο κοινό σας, το όνομα, στοιχεία επικοινωνίας και πληροφορίες για την εταιρεία σας.
  7. Αναπτύξτε την στρατηγική που θα χρησιμοποιήσετε για να προβάλετε το περιεχόμενο σας. Για το πως θα χτίσετε τη στρατηγική περιεχομένου, κάντε μια ανασκόπηση στις πληροφορίες που έχετε συγκεντρώσει από το δεύτερο στάδιο.
  8. Δημιουργήστε ένα ημερολόγιο περιεχομένου στα social media. Για το social media management, είναι πολύ σημαντικό να δείχνεται συνέπεια και το περιεχόμενο που προβάλλετε να έχει μια ροή. Έτσι θα καταφέρετε να διατηρήσετε τη δέσμευση που έχει το κοινό σας. Ένας τρόπος είναι να δημιουργήσετε ένα ημερολόγιο που θα ενημερώνει το κοινό σας πότε και που θα δημοσιεύσετε.
  9. Εξετάστε τη δέσμευση που έχετε με το κοινό σας. Δεν αρκεί απλά να δημοσιεύετε περιεχόμενο, πρέπει παράλληλα να διατηρείτε την επικοινωνία με το κοινό σας. Απαντήστε σε μηνύματα και σχόλια, ξεκινήστε συζητήσεις με το κοινό σας, ανταποκριθείτε στις απαιτήσεις των πελατών σας μέσω των social media.
  10. Παρακολουθήστε τις επιδόσεις. Υπάρχουν διάφορα εργαλεία που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε προκειμένου να δείτε τι λειτουργεί για την προσέλκυση του κοινού καθώς και τα «trends», που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αυξήσετε το κοινό. Μην ξεχνάτε ότι η παρακολούθηση των επιδόσεων σας πρέπει να γίνεται τακτικά και αποτελεί και αυτό ενέργεια βελτιστοποίησης του προφίλ σας.
  11. Τελειοποιήστε τη στρατηγική σας. Το social media mangement δεν είναι μια διαδικασία που έχει άμεσα αποτελέσματα. Για να είναι επιτυχημένη μια στρατηγική χρειάζεται χρόνο για κατανόηση και πολλές βελτιστοποιήσεις. Με το πέρας του χρόνου αλλάζουν τα trends, οι ανάγκες του κοινού και οι προτιμήσεις. Συνεχίστε να παρακολουθείτε τι λειτουργεί καλύτερα για σας, το target-group και τους ανταγωνιστές σας
γιαχου μειλ

Συνοψίζοντας, ο κόσμος στη διαχείριση των social media, μπορεί να είναι χαοτικός και είναι εύκολο να αποθαρρυνθείτε. Αλλά μην σταματάτε! Ακολουθήστε τα βήματα μας και σχεδιάστε μια καλή στρατηγική, αυξάνοντας έτσι και τις επιδόσεις της επιχείρησης σας. Επικεντρωθείτε στη δημιουργία πολύτιμου και ελκυστικού περιεχομένου και μην φοβηθείτε να ρισκάρετε. Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές επικοινωνήστε μαζί μας.